NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

De opkomst van spaarlampen

4 Minuten lezen

De laatste jaren zijn spaarlampen steeds populairder geworden. Ze zijn niet alleen zuiniger dan traditionele gloeilampen, maar ook milieuvriendelijker. Energie-efficiënte lampen kunnen namelijk tot 75% energie besparen in vergelijking met traditionele gloeilampen, en ze gaan tot 15 keer langer mee. Dit betekent dat ze niet alleen helpen de elektriciteitsrekening te verlagen, maar ook minder afval produceren.

Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlen, vormen en maten, waardoor ze geschikt zijn voor elk doel. Met hun vele voordelen is het geen wonder dat energiezuinige lampen de optie bij uitstek worden voor huishoudens en bedrijven. Voor een goed overzicht van sfeervolle lampen ga je naar Bamled.

Wat zijn spaarlampen?

Spaarlampen zijn spaarlampen die een vijfde van de energie van traditionele gloeilampen gebruiken om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Ze kwamen voor het eerst op de markt in de jaren tachtig, maar zijn in de loop der jaren verbeterd, waardoor ze nog efficiënter zijn geworden. Ze staan ook bekend als spaarlampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s), fluorescentielampen of fluorescerende lampen. Spaarlampen zijn er in vele vormen, maten en kleuren. Ze kunnen gloeiend of fluorescerend zijn, en ze kunnen bedraad zijn voor gebruik in één fitting of in een keten. U kunt kiezen tussen warme en koele lampen, afhankelijk van het soort licht dat u nodig hebt. Verder kunnen energiezuinige lampen halogeen of LED zijn, die we later in dit artikel bespreken.

Voordelen van het gebruik van spaarlampen

Spaarlampen bieden veel voordelen ten opzichte van gloeilampen, waaronder: – Langere levensduur. Een van de grootste voordelen van spaarlampen is de langere levensduur. Gloeilampen gaan ongeveer 1.400 uur mee, terwijl spaarlampen 12.000 tot 25.000 uur meegaan, dat is ongeveer 11 tot 22 keer zoveel. Dit betekent dat u spaarlampen veel minder vaak hoeft te vervangen, waardoor de bedrijfskosten lager uitvallen. – Minder warmteproductie. Een ander voordeel van spaarlampen is dat ze minder warmte produceren.

Terwijl gloeilampen 10 keer meer warmte produceren dan licht, produceren spaarlampen slechts 2 tot 6 keer meer warmte dan licht. Dit maakt ze veiliger voor gebruik in ruimtes met brandbaar materiaal, zoals keukens.

– Minder hoofdpijn. Spaarlampen kunnen ook helpen hoofdpijn te verminderen. Traditionele gloeilampen zenden ultraviolette (UV) stralen uit, die hoofdpijn en vermoeide ogen kunnen veroorzaken. Spaarlampen zenden echter geen UV-stralen uit, waardoor ze minder snel hoofdpijn veroorzaken.

– Beter voor uw gezondheid. Spaarlampen zijn beter voor uw gezondheid omdat ze minder schadelijke straling afgeven. Gloeilampen produceren namelijk UV-stralen en infrarood licht, terwijl spaarlampen alleen infrarood licht produceren.

– Beter voor het milieu. Spaarlampen zijn ook beter voor het milieu omdat ze minder koolstofemissies produceren. Gloeilampen zijn namelijk energie-intensiever, wat betekent dat ze meer energie verbruiken. In feite verbruiken spaarlampen ongeveer 70% minder energie dan gloeilampen.

Vergelijking van spaarlampen met traditionele gloeilampen

Bij het vergelijken van traditionele gloeilampen met spaarlampen is het belangrijk op te merken dat veel van de geadverteerde voordelen van spaarlampen slechts theoretisch zijn. Zo gaan spaarlampen weliswaar langer mee dan gloeilampen, maar niet 22 keer zo lang. In plaats daarvan gaan ze slechts 11 keer langer mee, wat nog steeds een aanzienlijk verschil is. Wat de energiebesparing betreft, blijkt uit onderzoek dat spaarlampen efficiënter zijn, maar slechts met ongeveer 25%. Dit betekent dat spaarlampen ongeveer 25% minder kosten dan gloeilampen. Toch hebben spaarlampen nog veel voordelen ten opzichte van gloeilampen, die we hierboven hebben besproken.

Verschillende soorten spaarlampen

– Compacte fluorescentielampen (CFL’s). CFL’s zijn een van de populairste spaarlampen, en ze zijn de meest efficiënte optie. CFL’s gaan ongeveer 10 keer langer mee dan gloeilampen en verbruiken ongeveer 75% minder energie. CFL’s produceren een ander soort licht dan gloeilampen, die warm of koel kunnen zijn. Het type licht dat door CFL’s wordt geproduceerd, verschilt van het type dat door gloeilampen wordt geproduceerd, omdat CFL’s een ander soort energie gebruiken. CFL’s bevatten een kleine hoeveelheid kwik, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn dan andere spaarlampen.

– Fluorescentielampen. Fluorescentielampen zijn een ander populair type spaarlamp, en ze zijn vergelijkbaar met CFL’s. Fluorescentielampen worden vaak gebruikt in kantoren en magazijnen omdat ze koel licht geven.

– Halogeengloeilampen. Halogeengloeilampen lijken op traditionele gloeilampen en kunnen in elke fitting worden gebruikt. Ze lijken op traditionele gloeilampen, maar zijn energiezuinig. 

– LED-lampen. LED-lampen zijn een andere energie-efficiënte optie die veel minder energie verbruikt dan gloeilampen. LED-lampen zijn geschikt voor gebruik binnen en buiten, en ze gaan langer mee dan andere energiebesparende lampen. Ze zijn echter duurder dan andere spaarlampen.

Hoe kiest u de juiste spaarlamp?

Bij het kiezen van de juiste spaarlamp moet u rekening houden met de grootte van de fitting, het soort licht en de helderheid. – Grootte van de fitting. Eerst moet u de grootte van de fitting bepalen, want de lamp moet in de fitting passen. U kunt de breedte en diepte van de fitting meten en dan een lamp zoeken die op beide maten past.

– Type licht. Het volgende dat u moet overwegen is het soort licht dat u nodig hebt. Als je algemeen licht nodig hebt, kun je warm licht gebruiken, en als je helder licht nodig hebt om te werken, kun je koel licht gebruiken.

– Helderheid. Tot slot moet u nagaan hoe helder de lamp is. In het algemeen geldt: hoe groter de helderheid, hoe meer de spaarlamp kost.

De kosten van spaarlampen

Spaarlampen kosten meer dan traditionele gloeilampen, maar door hun langere levensduur kunnen de kosten na verloop van tijd dalen. Uiteraard zit er ook een verschil tussen buiten- en binnenverlichting. Als uw lampen ‘s avonds aangaan en het is winter zul je hier meer van merken dan in de zomer. Tegelijkertijd gebruikt u ook binnen dan vaker lampen.

Bovendien worden veel spaarlampen geleverd met 10 jaar garantie, zodat u de kosten meer waard kunt maken door hun levensduur te verlengen. Over het algemeen kunt u verwachten ongeveer 20% meer te betalen voor spaarlampen dan voor traditionele gloeilampen. Dit komt omdat spaarlampen meer ontwerpkenmerken hebben, waarvoor meer materialen nodig zijn. Er zijn echter vele soorten spaarlampen, en sommige zijn duurder dan andere. LED-lampen zijn bijvoorbeeld duurder dan andere spaarlampen. Bij de aanschaf van spaarlampen moet u ook rekening houden met de initiële kosten en de gebruikskosten gedurende de levensduur. Het is ook belangrijk te weten dat er kortingen beschikbaar zijn voor spaarlampen. Uw energiebedrijf biedt misschien zelfs kortingen aan voor de aanschaf van spaarlampen.

Voordelen van spaarlampen voor bedrijven

Spaarlampen zijn een goede investering voor bedrijven omdat ze de energierekening verlagen en veel langer meegaan dan gloeilampen. Bovendien zijn spaarlampen duurzamer dan gloeilampen, zodat u ze minder vaak hoeft te vervangen. Deze lampen zijn ook bijzonder geschikt voor kantoren omdat ze minder warmte produceren dan gloeilampen. Dit maakt ze veiliger om te gebruiken in ruimtes waar brandbare materialen aanwezig zijn. Bovendien zijn spaarlampen duurzamer en hebben ze een langere levensduur dan gloeilampen. Dit betekent dat u ze minder vaak hoeft te vervangen, waardoor de onderhoudskosten lager uitvallen. In het algemeen zijn spaarlampen een goede keuze voor bedrijven omdat ze de energierekening verlagen en veel langer meegaan dan traditionele gloeilampen.

Gerelateerde berichten
Energie

Het belang van een centrale verwarmingsketel voor uw verwarmingssysteem

5 Minuten lezen
Wanneer de winter aanbreekt, is een betrouwbare verwarmingsbron essentieel om uw huis warm en comfortabel te houden. Een van de meest efficiënte…
Energie

Het belang van zakelijk energie vergelijken

2 Minuten lezen
U heeft een onderneming en u wilt graag besparen op uw energiekosten? Door uw zakelijk energie te vergelijken kunt u honderden euro’s…
Energie

Opbouw van mijn energierekening

2 Minuten lezen
Om een overzicht te hebben van je jaarlijkse energie en/of gasverbruik ontvang je een energierekening van het verbruik van jouw huishouden. Als…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *