Site pictogram Livingadviseur

Tips om de duurzaamheid van je woning te vergroten

geld en energie besparen met je woning

Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, het is ook enorm fijn om in te wonen. Niet voor niets zie je dat nieuwbouwwoningen steeds duurzamer worden. In deze blog lees je waarom dit is en hoe je de duurzaamheid van jouw woning kunt verhogen.

Isolatie

De basis van een duurzame woning is isolatie. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor veel kostenbesparingen op de energierekening. Het laten aanleggen van het milieuvriendelijke isolatiemateriaal zorgt daarnaast voor een heerlijke binnentemperatuur, omdat de warmte dan beter binnen blijft. Last van tocht en vochtschade zul je nauwelijks meer hebben en de woningwaarde van je woning stijgt ook nog eens door isolatie. Op financieel gebied is de keuze voor isolatie ook uitstekend, omdat je met isolatie flinke maandelijkse kosten kunt besparen. De investering kun je daarmee gemakkelijk terugverdienen en de kans is zelfs groot dat je subsidie (korting) krijgt van de overheid over isolatiewerkzaamheden.

Kies voor zonne-energie

Een belangrijke stap als je duurzamer wilt gaan wonen is om te kiezen voor groene energie. Dit is energie die opgewekt wordt uit duurzame en onuitputbare bronnen, zoals de zon. De keuze voor zonne-energie is een duurzame stap die je kunt overwegen. Het laten installeren van zonnepanelen op je dak of het aanschaffen van een zonneboiler zijn twee opties. De investering in zonnepanelen is fors, maar kun je op de lange termijn gemakkelijk terugverdienen, omdat je jaarlijks enkele honderden euro’s gaat besparen door zonnepanelen. Niet voor niks hebben meer dan 100.000 huishoudens in Nederland al zonnepanelen op hun dak.

Schaf een warmtepomp aan

Met het aanschaffen van een warmtepomp kun je de op gas gestookte cv-ketel van je woning vervangen. De cv-ketel stoot enorm veel CO2 uit en de warmtepomp nul. Voor het milieu is de warmtepomp dus veel gunstiger. Nadeel van deze investering is dat je hem niet zo makkelijk kunt terugverdienen als bijvoorbeeld de zonnepanelen of isolatiewerkzaamheden. De investering kan echter wel weer goedkoper worden door subsidies van de overheid.

Een goed doel

De keuze voor duurzaamheid kun je zien als de keuze voor een goed doel. Met isolatie en het kiezen voor groene energie kun je dit bewerkstelligen. Het nadeel is dat je moet investeren, maar het voordeel is dat je het milieu verbetert en dat moet toch een lekker gevoel opleveren. Je hoeft niet gelijk energieneutraal te gaan wonen. Je kunt er ook voor kiezen om eerst eens iets aan de isolatie van je woning te doen en kijken of het tevredenheid oplevert.

Mobiele versie afsluiten