Site pictogram Livingadviseur

Opbouw van mijn energierekening

opbouw energierekening

Om een overzicht te hebben van je jaarlijkse energie en/of gasverbruik ontvang je een energierekening van het verbruik van jouw huishouden. Als je van plan bent om over te stappen, is het mogelijk om via Zelf Energie Vergelijken naar andere leveranciers te kijken. Na het overstappen en het energie vergelijken ontvang je altijd een eindafrekening voor je woning. Deze rekening is niet voor iedereen altijd duidelijk genoeg. In dit artikel wordt de energierekening voor jou uitgelegd. Welke onderdelen bevat de energierekening en wat houden deze in? In dit artikel kom je daar meer te weten over. 

Leveringskosten

Als je een energieleverancier heb gevonden tijdens energie vergelijken, is het tijd om over te stappen. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn als je gaat verhuizen naar een nieuw huis. De andere woning heeft andere mogelijkheden dan de huidige. Als je gaat overstappen, heb je de energierekening nodig. Op de energierekening staan leveringskosten. De energieleverancier krijgt bepaalde kosten. De kosten bestaan uit: geleverde producten en vaste leveringskosten. De geleverde producten is het verbruik van gas en elektriciteit van het afgelopen jaar. Er wordt een vast of variabel tarief betaalt. Voor sommige energieleveranciers moet je regiotoeslag betalen. Dit houdt in hoe verder je woont van een gasbron in een regio, hoe hoger de toeslag die je moet betalen. Sommige energieleveranciers houden een standaard tarief aan. Tot slot bepaalt de energieleverancier een vast bedrag: vaste leveringskosten. Dit zijn voornamelijk de administratieve kosten. 

Belastingen

Een groot deel van de energierekening bestaat uit verschillende belastingen. Deze betastingen bestaan uit: energiebelasting, vermindering belasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Een goedkope uitkiezen betekent dat je de vaste lasten van je huis verlaagt.

Voor het verbruik per kWh aan elektriciteit en gas betaal je energiebelasting. Daarnaast krijg je een deel van je energiekosten terug. Dit omvat de vermindering energiebelasting. Vervolgens vind je op de energierekening Opslag Duurzame Energie. Dit is afhankelijk van je verbruikt. Het doel van ODE is het stimuleren van duurzame energie. Tot slot komen we bij de btw. Over alle kosten zoals de levering, netwerk, meterhuur, transport en belastingen betaal je 21% btw. 

Netwerkkosten

Netwerkkosten zijn de kosten die door de energieleverancier aan de netbeheerder betaald worden. De netwerkkosten bestaan uit verschillende soorten kosten, zoals het aansluiten van je energienetwerk, transport via het netwerk, onderhoud van het netwerk en kosten voor de energiemeter. Daarnaast betaal je ook een capaciteitsafhankelijk transporttarief: een tarief wat afhankelijk is van je gasverbruik. Dit tarief wordt hoger naarmate je meer gas in je woning verbruikt. 

Energiekosten

Tot slot zijn komen we bij de energiekosten van je woning. De energiekosten zijn de totale energiekosten en geeft aan wat je het komende jaar gaat betalen. De kosten bestaan uit: in rekening gebrachte voorschotbedragen (bedrag wat je iedere maand betaald incl. btw.), totaal van de jaarafrekening (het kan zo zijn dat je een bedrag terugkrijgt of meer moet betalen) en het nieuwe voorschotbedrag.

Mobiele versie afsluiten